Kasza gryczana z marchewką, brokułem i czosnkiem
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
60 g kaszy gryczanej
kilka różyczek brokuła, u mnie mrożonego
1 spora marchewka
mała cebulka
oliwa do smażenia
woda lub bulion
zioła prowansalskie
czosnek granulowany
szczypta soli
szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę i zeszklić w rondelku na odrobinie oliwy. Dodać kaszę gryczaną i chwilę prażyć, po czym zalać wrzącą wodą lub bulionem w ilości dwukrotnie większej niż objętość kaszy.
Marchew obrać, pokroić w talarki i wrzucić do rondelka z gotującą się kaszą, a brokuły najlepiej ugotować na parze, by nie były zbyt wodniste.
Gdy kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka, ale nie rozgotowana, ściągnąć z ognia, doprawić do smaku ziołami, czosnkiem, solą i pieprzem. Dodać brokuły i dokładnie wymieszać.
Podawać gorące.
Twoje zapiski: