300 g tofu naturalnego
1 czubata łyżka curry
30 g (2 czubate łyżki) mąki razowej
olej do smażenia
Przygotowanie:
Tofu wyjąć z opakowania, dobrze odsączyć, rozdziamdziać porządnie widelcem, albo przyrządem do robienia purée, wymieszać dobrze z curry i odstawić do lodówki chociaż na godzinkę (najlepiej na noc).
W misce rozrobić mąkę z odrobiną wody tak, by powstało coś pomiędzy pastą a klejem ;), dorzucić do tego zcurry'owane tofu, dokładnie wymieszać.
Teoretycznie z tej masy da się lepić placki, ale lepiej chyba formować je na patelni. Wykładać solidną łyżkę masy i uklepywać do grubości około centymetra. Smażyć z obu stron ok 3-4 minuty na dobrze rozgrzanej, prawie suchej patelni.
Nadesłał(a) mathilda,
dnia: 2010-04-28 14:20:17.1
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.