Kruszonka na ciasto - jak zrobić
Kruszonkę dodaje się głównie do ciast drożdżowych, ale pasuje do większości wypieków, również mniejszych, jak np. mufinki. Może być też stosowana jako wierzchnia warstwa ciast z owocami, w szczególności szarlotki.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
2 miarki mąki (białej lub razowej)
1-1,5 miarki cukru (w zależności jak słodką chcemy kruszonkę)
olej lub masło
ew. dodatki, np:
- cynamon
- wiórki kokosowe
- cukier waniliowy
- ekstrakt waniliowy
Przygotowanie:
Mieszamy mąkę z cukrem. Zagniatając dodajemy stopniowo (żeby nie przesadzić!) tyle oleju (lub roztopionego masła) i ewentualnie wody, żeby całość była wilgotna i miała grudkowatą konsystencję. Jeśli dodamy sam olej (wersja klasyczna), kruszonka będzie bardziej sypka. Ja wolę dodać mniej więcej pół na pół olej z wodą.
Posypujemy kruszonką wierzch ciasta (przed pieczeniem rzecz jasna).
Wskazówki i uwagi:
Na tortownicę 25 cm średnicy wystarczy szklanka suchych składników + kilka łyżek oleju/wody.
Twoje zapiski: