puszka.pl - pysznie!

Muffiny (mufinki) z jabłkami

Dzięki dodatkowi musu jabłkowego otrzymujemy pyszne, wilgotne mufinki.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

/proporcje na 12 dużych mufinków/
2 szkl. mąki (białej lub pół na pół z razową)
0,5 szkl. cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu - ja daję więcej :D
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej i/lub imbiru

1 szkl. mleka sojowego (zwykłego lub waniliowego)
2 łyżki musu jabłkowego bez cukru (być może można zastąpić utartym jabłkiem)
2 łyżki oleju
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
1 duże lub 2 małe jabłka, najlepiej kwaśne

Przygotowanie:

Formę na mufinki natłuść lub powkładaj papilotki (papierowe foremki). Nastaw piekarnik na 180°C - akurat zdąży się nagrzać w czasie przygotowywania ciasta.

Wymieszaj suche składniki i oddzielnie mokre, dodaj obrane i posiekane jabłka (najpierw wzdłuż, a później na plasterki), wymieszaj wszystko razem. Nałóż ciasto do foremek. Wypełnij je do pełna lub 2/3 wysokości, jak wolisz - w pierwszym przypadku otrzymasz ok. 12 mufinek, w drugim nieco więcej.

Piecz 15 minut. Pozwól im później przestygnąć przez 5-10 minut przed wyjęciem z formy.

Wskazówki i uwagi:

W oryginale zamiast gałki lub imbiru proponują też ziele angielskie, ale nie próbowałam tej opcji.
Mufinki nie są za słodkie, choć na pewno można jeszcze trochę zmniejszyć ilość cukru.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2010-04-29 20:33:51.236
Źródło/autor przepisu: http://healthy-desserts.suite101.com/article.cfm/mouthwatering_apple_muffins (Mouthwatering Apple Muffins)

Twoje zapiski: