puszka.pl - pysznie!

Zupa-krem szparagowo-porowa


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

750 g szparagów - bedzie tak ze 2 pęczki
2 średnie pory
cebula
olej do smażenia
ew. litr bulionu
sól
pieprz (preferuję biały, jest delikatniejszy)
mielona gałka muszkatołowa
ew. śmietana

Przygotowanie:

Pory i cebulę pokroić i zeszklić na oleju, najlepiej od razu w garnku do gotowania. Zalać ok. litrem wody/bulionu, dodać szparagi i gotować razem 10 min.

Przyprawić solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową (nie za dużo, bo zabija smak). Wyciągnąć parę główek szparagowych do dekoracji, resztę zmiksować na krem. Kiedy zupa jest na talerzu, na wierzch kładziemy główki szparagowe i serwujemy.

Wg. oryginalnego przepisu jest jeszcze zabielanie śmietaną, ale to opcjonalnie. Pyszna jest i bez.
Nadesłał(a) ~wd, dnia: 2010-05-01 21:38:41.938
Źródło/autor przepisu: Ulapal, http://wegedzieciak.pl

Twoje zapiski: