2 czerwone średnie papryki, najlepiej podłużne
1/2 kostki (ok. 75 g) sera typu bałkańskiego (owczy, feta...)
1/2 cebuli (może być czerwona)
jajko
pieprz
1/2 łyżeczki czubrycy (czubrica)
szczypiorek (opcjonalnie)
mąka do panierowania (biała pszenna, z cieciorki...)
oliwa/olej do smażenia
Przygotowanie:
Z surowych papryk wykroić gniazda nasienne tak, by nie uszkodzić ścianek i nie zrobić zbyt dużego otworu. Papryki upiec na ruszcie bądź w piecyku tak, aby skórka była czarna i po ostudzeniu ściągnąć ją.
W miseczce rozkruszyć ser, dodać posiekaną cebulę (podsmażoną lub surową), surowe jajko, pieprz, czubrycę, ew. szczypiorek, wymieszać wszystko. Tak przygotowane nadzienie podzielić na 2 porcje i włożyć do każdej z papryk przez otwór po gnieździe nasiennym, cały czas uważając, by nie rozerwać miękkich już papryk. Panierować dość grubo w mące i kłaść na rozgrzany olej lub oliwę, smażyć do zbrązowienia panierki. Podawać na gorąco z sałatami.
Wskazówki i uwagi:
W oryginale nie dodają szczypiorku, ale ja akurat nie miałam co z nim zrobić :) Cebulę dodałam surową.
Nadesłał(a) safiya,
dnia: 2010-05-06 23:01:32.085
Źródło/autor przepisu: inspirowane przepisem z książki "Bułgaria na talerzu" Beaty Lipov