puszka.pl - pysznie!

Makaron ze szparagami, czosnkiem i chili

Nieduża ilość chili nadaje aromat i uatrakcyjnia wizualnie potrawę, ale wcale nie powoduje, że wszystko jest piekielnie ostre, bo ostrość jest równoważona przez oliwę. Wszystko robi się błyskawicznie - przygotowanie trwa tyle, co ugotowanie makaronu.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

spaghetti lub inny makaron dla 2 osób
szparagi zielone - garść
czosnek - ząbek lub dwa
świeża papryczka chili - kawałek
tymianek świeży lub inne ziółko (np. oregano) - kilka gałązek
oliwa do smażenia
sok z cytryny
sól
pieprz

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Szparagi myjemy. Jeśli na końcach mają twardą, włóknistą skórkę (rzadko bo rzadko, ale się zdarza), to ją ściągamy nożem lub obieraczka do warzyw. Kroimy na krótsze kawałki (tym krótsze im grubsze są szparagi), najlepiej na ukos, żeby było ładniej. Czosnek siekamy w cieniutkie plasterki, a chili (bez pestek! bo będzie ostre!) w drobne kawałki.

Rozgrzewamy nieco oliwę, wrzucamy chili i czosnek, smażymy mieszając 20-30 sek. Wrzucamy szparagi i smażymy aż będą miękkie, ale nadal chrupkie - dosłownie minuta dwie. Dodajemy trochę soku z cytryny (nie za dużo, żeby nie było wyczuwalnie kwaśne), tymianek, solimy i pieprzymy. Mieszamy z makaronem, podgrzewamy jeszcze chwilę razem i podajemy.
Nadesłał(a) chojnac, dnia: 2010-05-13 13:51:44.043
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: