1 puszka czarnej fasoli
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku lub łyżeczka czosnku w proszku albo w płatkach
1 malutka papryczka chili suszona lub ok. 2 szczypty chili w proszku
2 łyżki pomidorów w proszku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki ajwain'u (aidżwan, kminek koptyjski)
1/2 łyżeczki ziaren kopru włoskiego
2 gwiazdki anyżu gwiaździstego
1 łyżeczka ghee (masło klarowane) lub oliwy
1/2 szkl. wody
Przygotowanie:
W rondelku rozgrzać ghee lub oliwę, dodać cebulę pokrojoną w piórka, chwilę poddusić. Dodać wszystkie przyprawy, czosnek, pomidory, rozkruszyć papryczkę chili, znów poddusić uważając by się nie przypaliły. Wlać wodę, dodać fasolę, zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić ok. 15 min. do miękkości cebuli.
Wskazówki i uwagi:
Danie wychodzi dość pikantne pomimo użycia małej ilości chili. Dodatek przypraw "przeciwzdęciowych" powinien ulżyć w dolegliwościach po zjedzeniu fasoli.
Nadesłał(a) safiya,
dnia: 2010-05-11 19:47:21.482
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.