puszka.pl - pysznie!

Warzywne Lo Men (Lo Mein) - proste danie orientalne

Świetne do wysprzątania lodówki z resztek różnych warzyw.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób (lub 3 głodomorów)

250 g cienkiego spaghetti lub innych długich kluchów
1 średnia marchew
2 szklanki pokrojonego kalafiora
1 zielona papryka
100 g (nieduża garść) fasolki szparagowej
250 g tofu

3 łyżki oleju do smażenia
3 łyżki sosu sojowego lub 1/4 łyżeczki soli
2 łyżki rafinowanego chińskiego oleju sezamowego lub kilka kropli zimnotłoczonego (dowolnie)

Przygotowanie:

Ugotować spaghetti. Odsączyć, przelać zimną wodą, wymieszać z 1 łyżką oleju i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.

Marchew pociąć w słupki, kalafiora w drobne różyczki, paprykę w cienkie krążki. Z fasolki poobcinać końce i poprzecinać ją na pół.

W woku (uniwersalne chińskie naczynie do przyrządzania potraw) lub na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i dodać spaghetti. Wymieszać z olejem i zrumienić na średnim ogniu (ok. 5 minut).

Dodać warzywa z pokruszonym tofu i wymieszać. Smażyć jeszcze przez 5 min. Dodać sos sojowy, przykryć i na małym ogniu podgotować jeszcze przez 5 min. Zdjąć przykrywkę, dodać olej sezamowy, zamieszać i podawać na gorąco.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-09-05 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Żywność XXI wieku (Zielone Brygady)

Twoje zapiski: