puszka.pl - pysznie!

Cytrynowy sernik z tofu i kaszy jaglanej

Ania D.: "Jestem bardzo zadowolona z połączenia kaszy jaglanej z tofu. Nie czuje się posmaku tofu, a sernik staje się delikatny i nie jest tak skoncentrowanym źródłem białka."
Kamm z wegedzieciak.pl: "Wyszedł pyszny, niesamowity ! :-) Przyznam, że nie do końca byłam przekonana że wyjdzie z tego coś tak wspaniałego. Tym bardziej, że nawet przed wege nie lubiłam serników - były za bardzo sernikowe ;-) :-> Ten jest po prostu cudowny!"



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: na średnią tortownicę

ciasto:
1,5 szklanki mąki graham
1/4 szklanki oleju
szczypta soli
zimna woda

masa serowa:
400 g wilgotnego tofu (najlepiej domowego)
1 szklanka suchej kaszy jaglanej
2,5 szklanki mleka roślinnego (sojowego lub innego)
1/8 łyżeczki kurkumy
1 cytryna (skórka i sok)
1 łyżeczka zapachu waniliowego
3 czubate łyżki syropu słodowego lub miodu
5 łyżek oleju
3 łyżki wiórków kokosowych
4 łyżki kaszy manny
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Ciasto: Mąkę z solą połączyć w misce, dodać olej i starannie wymieszać łyżką, by nie było grudek. Dodawać wodę, szybko zagnieść ciasto, schłodzić. Wylepić spód i brzegi średniej wielkości tortownicy ciastem i lekko je podpiec (ok. 10 min. w nagrzanym piekarniku).

Masa: Kaszę gotować z mlekiem i kurkumą na małym ogniu aż do momentu, gdy zaczyna się rozpływać (ok. 35 min). Schłodzić. Ucierać dodając po łyżce tofu. Dodać pozostałe składniki (mannę dać suchą, bez gotowania), wymieszać.

Wyłożyć masę serową na podpieczony spód, piec do lekkiego zrumienienia wierzchu.
Nadesłał(a) ~wd, dnia: 2010-09-09 17:09:35.138
Źródło/autor przepisu: Ania D., http://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=2103

Twoje zapiski: