puszka.pl - pysznie!

Makaron sojowy z tofu, pomidorami i groszkiem

Wiecie, że makaron sojowy wcale nie jest z soi? :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

1 opakowanie makaronu sojowego
1 kostka tofu (obojętnie jakie)
3 średnie pomidory
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
4-5 czubatych łyżek groszku
mała garść szczypiorku

olej do smażenia
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka masła orzechowego (nie trzeba)
1 łyżka octu
świeżo zmielony pieprz
curry (ja lubię dużo)
sól

Przygotowanie:

Makaron sojowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Tofu i pomidory kroimy w kostkę, cebulę również, ale drobno. Czosnek drobno siekamy. Szczypiorek kroimy.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czekamy aż zmięknie, dodajemy czosnek krótko podsmażamy i dodajemy tofu - smażymy na złoty kolor (trzeba mieszać, bo się przypala niestety). Dorzucamy makaron, pomidory, groszek, szczypiorek i sos sojowy. Smażymy przez trzy minuty, ciągle mieszając.

Jak mamy, to dodajemy masło orzechowe, ocet i doprawiamy do smaku pieprzem, curry i solą. Smażymy jeszcze chwilkę i wykładamy na talerz.

Wskazówki i uwagi:

Kiedyś jadłam takie danie w restauracji chińskiej. Smak jest bardzo podobny, a nawet lepszy jak dla mnie, poprzez dodanie pomidorów i curry. Curry fajnie barwi danie na żółto, a pomidory dodają czerwonego akcentu :)
Nadesłał(a) veganjihad, dnia: 2010-06-11 20:03:30.699
Źródło/autor przepisu: "Zaskakujące tofu" - trochę zmodyfikowany przeze mnie

Twoje zapiski: