Ciasto drożdżowe - marchwiak
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
5 dag drożdży
1/2 szkl. mleka
40 dag marchwi
3 jajka
1/2 szkl. cukru
3 szkl. mąki
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki goździków zmielonych
płaska łyżeczka soli
1/3 kostki masła
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z łyżką cukru i łyżką mąki, pozostawić do wyrośnięcia. Marchew utrzeć na drobnej tarce. Żółtka utrzeć z cukrem i zmieszać z marchwią. Następnie podrośnięty zaczyn wlać do mąki, dodać cynamon i goździki, połączyć z przygotowaną marchwią.
Ubić pianę z białek z płaską łyżeczką soli. Masło roztopić. Ciasto miksować przez dłuższą chwilę, dodać masło i miksować raz jeszcze, dodać pianę i ponownie miksować. Dobrze zmiksowane ciasto wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką. Zostawić na 30 minut i pozwolić mu jeszcze rosnąć.
Następnie piec w nagrzanym piekarniku 180°C około 50 min. Sprawdzić patyczkiem czy upieczone.
Wskazówki i uwagi:
Do ciasta należy użyć większej blaszki, aby miało miejsce do wyrośnięcia.
Twoje zapiski: