puszka.pl - pysznie!

Zupa krem z porów z grzankami czosnkowymi

Delikatna w konsystencji i lekko pikantna w smaku. Idealnie gładka, smaczna i niezwykle prosta w przyrządzeniu, a odpowiednio podana robi ogromne wrażenie :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

2-3 duże pory
3-4 ziemniaki
0,5 szklanki mleka (zwykłego lub roślinnego)
kostka bulionu wege
zioła prowansalskie
sól
pieprz

grzanki:
2-3 kromki starego chleba
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie:

Pory umyć, białą część pokroić w drobne paski. Ziemniaki obrać i pokroić w grubszą kostkę. Pory i ziemniaki wrzucamy do garnka, dodajemy szklankę wody, gotujemy aż do zmięknięcia.

Następnie ugotowane warzywa miksujemy blenderem na gładką masę. Stawiamy ponownie na kuchenkę i dodajemy 0,5 szklanki mleka (wg preferencji). Doprawiamy kostką wege, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Odstawiamy, aby się przegryzło i przechodzimy do robienia grzanek :-)

Wlewamy troszkę oliwy z oliwek na patelnię, następnie wrzucamy stare pieczywo (będzie się łatwiej kroiło) pokrojone w kostkę. Niech się trochę przyrumieni. Gdy będzie już prawie gotowe, dorzucamy ząbki czosnku potraktowane wcześniej praską.

Wskazówki i uwagi:

Grzanki czosnkowe dadzą zupie pikantny i ciekawy posmaczek.
Można posypać sobie startym serem żółtym:)
Nadesłał(a) Anna_Maria, dnia: 2010-06-21 18:24:02.301
Źródło/autor przepisu: Przepis Rodzicielki z moimi modyfikacjami :-)

Twoje zapiski: