Kremowe, delikatne risotto jest idealne na letni sezon - papryki, cukinii i pomidorów mamy pod dostatkiem! Danie jest wynikiem mojej Wielkiej Improwizacji w kuchni, jednak wyszło naprawdę smaczne :-)
1 szklanka ryżu typu arborio (do risotto)
cebula
3 ząbki czosnku
1 cukinia
2 papryki - czerwona i żółta
0,5 l bulionu wege
sól
pieprz
bazylia
tymianek
puszka pomidorów w zalewie
mała śmietanka 18%
oliwa z oliwek do smażenia
świeża pietruszka
Przygotowanie:
Oliwę rozgrzać na patelni i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Delikatnie podsmażyć. Dorzucić pokrojone w paski/krążki/kostkę (jak kto woli) cukinię oraz paprykę - smażyć około 5 minut. Wsypać surowy ryż arborio, czekać, aż się delikatnie zeszkli. Następnie wlać szklankę bulionu i dusić pod przykryciem. Doprawić solą, pieprzem, ziołami, wedle uznania. Dusić i dolewać bulionu tak długo, aż ryż będzie miękki i kleisty.
Następnie dodać pomidory, poczekać aż trochę odparują i wlać śmietankę. Teraz trzeba poczekać troszkę, aż nasze danie będzie mieć konsystencję papki. Gdy takową osiągnie, jest gotowe.
Wskazówki i uwagi:
Świeżą pietruszkę radzę dodać tuż przed podaniem - zachowa wtedy swój mocny aromat i piękny zielony kolor.
Jeśli ktoś woli pikantne potrawy, to śmiało może dodać pokrojoną papryczkę chilli albo w proszku. Będzie równie smaczne.
Nadesłał(a) Anna_Maria,
dnia: 2010-06-17 14:39:39.012
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.