500 g mąki orkiszowej
1,5 paczuszki drożdży instant (są po 7 g)
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka pestek dyni
80 g zarodków pszennych (mogą być też otręby)
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
500 ml wody
tłuszcz i płatki owsiane do przygotowania blachy
Przygotowanie:
Drożdże mieszamy z mąką. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki, na końcu letnią wodę. Ciasto wyrabiamy ręką ok. 10 minut. Można mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (haki) - wtedy dużo krócej, ok 4 minut.
Ciasto przekładamy do keksówki posmarowanej tłuszczem i wysypanej płatkami owsianymi. Pieczemy 40 minut w 210°C.
Wskazówki i uwagi:
Można oczywiście użyć świeżych drożdży. Wtedy należy wziąć 40g drożdży i rozrobić je w pół szklanki letniej wody.
Nadesłał(a) ramirra,
dnia: 2010-07-08 22:45:14.856
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.