3 szklanki mąki
drożdże - kulka wielkości orzecha włoskiego (tj. około 25 g)
1 jajko
około 1,5 szklanki wody lub mleka (ilość zależy od konsystencji ciasta)
łyżeczka soli
Dodatki jakie kto lubi:
- jako podkład nadaje się sos pomidorowy własnej roboty lub kupiony, czerwone pesto a nawet kechup
- do tego pieczarki, papryka, cebula, chilli, wędlina sojowa, szpinak z mozzarellą, oliwki, zioła prowansalskie... i obowiązkowo tarty ser żółty
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody (lub mleka). Wszystkie składniki ciasta przełożyć do naczynia i wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.
Ciasto wylać do formy wysmarowanej tłuszczem (ja zwykle używam tortownicy, bo ma kształt i wielkość zbliżoną do pizzy). Piec w nagrzanym (180°C) piekarniku około 15 minut. Po wyciągnięciu ciasto ponakłuwać widelcem i pozostawić do ostygnięcia.
Na ciasto wyłożyć dodatki i piec aż do rozpuszczenia się sera (około 15-20 minut).