Jest to przepis witariański. Nie wymaga pieczenia, cukru i mąki. Jest pyszny i na pewno zdrowszy niż tradycyjne ciasta. Fajny dla dzieci ponieważ jest słodki, a nie ma tam grama cukru.
spód: szklanka rodzynek (mogą być również daktyle - ale wtedy ciasto będzie słodsze)
orzechy (np. laskowe, włoskie itp.) - ok. pół szklanki nie zmielonych; to będzie kilka łyżek zmielonych
migdały - jw.
słonecznik - jw.
ok. 2 łyżek kakao lub karobu
wiórki kokosowe
nadzienie: ok. 2 jabłka
ok. 2 banany
cynamon
Przygotowanie:
Rodzynki trzeba namoczyć w wodzie i drobno posiekać. Wymieszać ze zmielonymi w młynku orzechami i kakao lub karobem, dokładnie wymieszać.
Na płaskim talerzu rozsypać wiórki kokosowe. Na nim układać palcami okrągły placuszek (z powyższej masy), a jego końce zawinąć do góry na wysokość 3-4 cm. Ma powstać coś na wzór półmiska. Włożyć go na kilkanaście minut do lodówki żeby stwardniał.
Banany rozgnieść widelcem na papkę, dodać do nich starte na tarce jabłka i wymieszać. Wyjąć ciasto z lodówki. Posypać cynamonem i na to wyłożyć bananowo-jabłkową masę. Przystroić i wcinać :)
Wskazówki i uwagi:
* Proporcje podałam orientacyjnie. Ja robię zawsze na oko:)
* Polecam do masy rodzynkowej dać orzechy arachidowe - ciasto przechodzi ich smakiem.
* Banany i jabłka radzę robić ręcznie, ponieważ przy miksowaniu blenderem może się zdarzyć, że będą za płynne.
Nadesłał(a) veganjihad,
dnia: 2010-07-08 23:20:30.588
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.