puszka.pl - pysznie!

Kompot: rabarbar & jabłka lub gruszki

Kwaśny smak rabarbaru genialnie się komponuje ze słodkimi owocami. Na ten pomysł wpadłam kiedy robiłam kompot z rabarbaru z melisą. Oba są świetne :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

0,5 kg rabarbaru (4 grube łodygi)
0,5-0,6 kg słodkich jabłek (2 duże) lub gruszek
opcjonalnie:
- otarta skórka z cytryny
- garść świeżej melisy
- sok z cytryny
- 2-3 łyżki cukru lub słodu lub innych słodziszczy

Przygotowanie:

Z rabarbaru ściągamy skórkę i odkrawamy resztki liści, kroimy. Jabłka obieramy i też z grubsza kroimy. Można dodać skórkę z cytryny (wcześniej koniecznie trzeba ją porządnie wyszorować i wyparzyć, bo jest nasączana różnymi świństwami!). Wszystko zalewamy wodą na tyle, żeby owoce były przykryte, gotujemy pod przykryciem 10, max. 15 minut (po zagotowaniu zmniejszamy gaz).

Pod koniec można dodać melisę - ma wspaniały cytrynowy aromat. Ja ją wkładam wręcz po wyłączeniu gazu i zostawiam jeszcze kilka minut pod przykryciem.

Doprawiamy i rozwadniamy do smaku - ja dodałam jeszcze szklankę wody i 3 łyżki cukru. Dla mnie było za słodkie, ale ja nie jestem słodkolubna ;) Przy większej ilości jabłek lub gruszek w ogóle zrezygnowałabym z dosładzania.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2010-07-15 21:33:59.044
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: