Świderki z grzybami, smietaną i parmezanem
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
dla 4 osób
400 g makaronu świderki
350 g świeżych grzybów (mogą być także pieczarki)
50 g masła
ząbek czosnku
sól
pieprz
1/2 szklanki słodkiej śmietany
duża ilość startego sera parmezan
Przygotowanie:
Oczyścić dokładnie grzyby, wymyć i pokroić w wąskie plasterki. Całość umieścić w rondlu i przysmażyć na 25 g masła dodając także jeden mały ząbek czosnku. Kontynuować duszenie, pod koniec posolić, dodać pieprz i pozostawić na małym płomieniu.
W międzyczasie w dużej ilości osolonej wody ugotować "al dente" makaron świderki. Następnie odcedzić, wymieszać w dużym naczyniu z sosem grzybowym, dodać śmietanę oraz pozostałą część masła. Dokładnie wymieszać, dodać także dużą ilość startego sera parmezan i podawać natychmiast po przygotowaniu. Smacznego!
Twoje zapiski: