puszka.pl - pysznie!

Tofu wędzone a'la fasolka po bretońsku


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

2 szklanki ugotowanej fasoli "Jasiek" (ok. 150 g suchej lub 2 puszki odsączonej)
1,5 kostki tofu wędzonego (240 g)
3 duże cebule
olej do smażenia
1 łyżka mąki
1 mała puszka koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
słodka czerwona papryka

Przygotowanie:

Tofu i cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju na złocisty kolor. Oprószyć mąką, mieszając zasmażyć. Dodać 2 szklanki gorącej wody, przecier pomidorowy i przyprawy, zagotować. Dodać fasolę, podgrzewać jeszcze przez 5 minut na małym ogniu. Podawać z ziemniakami lub pieczywem.

Wskazówki i uwagi:

Ja najczęściej robię z połowy przepisu z tym, że z 1 kostki tofu a nie 3/4 i z jednej puszki fasoli. Wychodzi tego sporo, jemy już bez ryżu, chleba itd, tylko z surówką.
Nadesłał(a) sunflower_ren, dnia: 2010-07-16 16:23:23.4
Źródło/autor przepisu: www.polsoja.com.pl

Twoje zapiski: