puszka.pl - pysznie!

Sałatka warstwowa a'la tortilla z pieczarkami

Wpadła mi do głowy myśl czy taki tortillowy zestaw nie smakowałby fajnie też w formie sałatkowej i nawet wyszło :)


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 10 osób

500 g pieczarek
mix kiełków (fasolki adzuki, grochu, cieciorki)
pasta curry, np. Tao Tao (opcjonalnie)

2 sałaty lodowe
2 puszki fasolki czerwonej
5 pomidorów
2 cebule czerwone
oregano
bazylia
ew. przyprawa do potraw meksykańskich

sos jogurtowo-czosnkowy:
2 jogurty naturalne
5 ząbków czosnku
sól
pieprz

Przygotowanie:

Łyżkę pasty curry rozmieszałam z gorącą wodą i wlałam na patelnię, na którą wkroiłam pieczarki. Gdy już były miękkie, dorzuciłam kiełki i trzymałam dalej aż woda odparowała.

W międzyczasie kroiłam sałatę lodową, która znalazła się na samym dnie sałatki. Następną warstwą była odsączona i przepłukana fasolka. Z jogurtu, czosnku, soli i pieprzu zrobiłam sos i połowę wylałam na fasolkę. Gdy pieczarki z kiełkami wystygły, wrzuciłam je, następnie pokrojoną w plasterki cebulkę i pomidory (wcześniej przyprawione do smaku oregano i bazylią oraz solą i pieprzem), a wszystko zalałam resztą sosu czosnkowego.

Wskazówki i uwagi:

Pieczarki z kiełkami można również smażyć jeśli ktoś woli :)
Pomidorki radze najpierw pokroić do jakiegoś naczynia i tam przyprawić a potem wrzucić je rękami na sałatkę bo dużo wody puszczają.
Nadesłał(a) Dzik, dnia: 2010-07-27 19:36:18.581
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: