Kuskus z tofu, bakłażanem, cukinią, papryką i innymi warzywami
Jeśli będziecie się tak ożywiać, na pewno dożyjecie setki ciesząc się równocześnie lekkością i wyjątkowym smakiem. To danie jest godne nawet najbardziej uroczystej okazji, a jednocześnie jest wyjątkowo łatwe w przygotowaniu.
250 g serka tofu
200 g bakłażanów
200 g cukinii
2 ząbki czosnku
100 g cebuli
100 g marchewki
100 g czerwonej papryki
100 g żółtej papryki
ew. 1 łyżka Vegety (bez inozynianu sodu), jarzynki lub innej przyprawy tego typu
1 łyżeczka świeżej mięty (można pominąć lub zastąpić suszoną)
150 g pomidorów koktajlowych lub zwykłych
4 łyżki rafinowanego oleju sezamowego lub innego do smażenia
Przygotowanie:
W dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną w talarki marchewkę, dolać odrobinę wody i krótko dusić.
Następnie dodać umyte i pokrojone w kostkę bakłażany i cukinię oraz pokrojoną w paski paprykę. Posypać Vegetą oraz miętą i dusić na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut.
Dodać pokrojone w kostkę tofu, pomidorki koktajlowe i dusić przez kolejne 10 minut. Kuskus ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i dodać do warzyw.
Wskazówki i uwagi:
To proste i smaczne danie podawać posypane miętą.
O ile nie macie w domu tofu, można dodać pokrojony w kostkę seler.