3/4 szklanki soczewicy czerwonej
1/2 żółtej cebuli
ząbek czosnku
olej lub oliwa z oliwek do smażenia
2 łyżeczki przyprawy curry
litr wywaru warzywnego bądź samej wody
sok z 1/2 lub z całej cytryny
pęczek świeżej kolendry
ewentualnie sól
ewentualnie pieprz
Przygotowanie:
Należy zeszklić w garnku drobno posiekaną cebulkę z dodatkiem czosnku. Następnie posypać cebulkę curry i wrzucić soczewicę. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać i smażyć jeszcze około 5 minut. Następnie wszystko zalać wodą, przykryć garnek i gotować aż soczewica będzie miękka.
Na koniec dodać sok z cytryny i posiekaną kolendrę. Jeśli do zalania zupy dodaliśmy wodę, a nie wywar, warto zupę doprawić do smaku solą. Jeśli wolimy bardziej pikantne potrawy, można też dodać dużo świeżo zmielonego pieprzu.
Wskazówki i uwagi:
Zupa jest dość rozgrzewająca, więc niekoniecznie nadaje się na gorące lipcowe dni ;)