puszka.pl - pysznie!

Zupa jarzynowa z cukinią, fasolą i curry

Pyszna, aromatyczna zupka:)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

3 marchewki
2 ziemniaki
2 cukinie
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu warzywnego
po puszce białej i czerwonej fasoli

2 łyżki curry
szczypta cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta kurkumy
szczypta imbiru
sól
śmietana/ jogurt do zabielenia (opcjonalnie)
natka pietruszki do przybrania

Przygotowanie:

Cebule i czosnek posiekać. Pozostałe warzywa pokroić w kostkę. Do dużego garnka z grubym dnem wlać olej, dodać curry, cynamon, gałkę muszkatołową, kurkumę i imbir. Wymieszać i dodać warzywa. Ponownie wymieszać, aby pokryć warzywa przyprawami. Poddusić chwilę.

Dolać bulion i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu, aż warzywa zmiękną (ok. 20 minut).

Dodać fasolę i jeszcze chwilę gotować, doprawić solą. Zdjąć z ognia. Można dodać jogurt/śmietanę. Na talerzu posypać posiekaną natką pietruszki.

Wskazówki i uwagi:

Moje modyfikacje:
- rzadko łączę strączkowe z produktami zbożowymi i ziemniakami ze względu na problemy trawienne, więc robię albo z ziemniakami albo z fasolą; dodaję trochę więcej innych warzyw, ale ogólnie zupa i tak jest treściwa:)
- zazwyczaj robię z pół porcji albo nawet z 1/3 żeby za długo nie stała (braki miejsca w lodówce w akademiku xD), więc daję albo białą albo czerwoną fasolę; zużywam od razu i nie muszę myśleć do czego wykorzystać resztę:) Moim zdaniem lepsza jest zupka z białą fasolą, ale to kwestia gustu. Zachęcam do spróbowania różnych opcji i własnych modyfikacji. Ostatnio robiłam z kabaczkiem zamiast cukinii.
Nadesłał(a) sunflower_ren, dnia: 2010-07-22 19:53:42.693
Źródło/autor przepisu: Szybko i smacznie Kuchnia wegetariańska, opracowanie zbiorowe, tekst polski Magda Malejczyk

Twoje zapiski: