"Kefir" wegański porzeczkowy
Nie smakuje tak jak kefir (no oczywiście, że nie), ale jest kwaskowy i orzeźwiający - i o to chodzi! Super na upały, np. do letniego obiadu :)
Euridice: "Wystarczyła odrobina kulinarnej inwencji i posłuchanie się przeczucia... i oto jest, wegański kefir, chłodzący, owocowy, pyszny! :-D "
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
0,5 kubeczka porzeczek (białych lub czerwonych)
mleko sojowe - tyle, żeby przykryło owoce
ew. odrobina cukru (moim zdaniem zupełnie zbędny!)
Przygotowanie:
Pół kubeczka porzeczek zalewamy mlekiem sojowym (ja użyłam Alpro naturalne, czyli lekko dosładzane), miksujemy - gotowe! :-) Euridice o tym nie wspomina, ale ja jeszcze odcedziłam "kefir" przez sitko, bo pesteczki z porzeczek są mega upierdliwe i psują całą przyjemność :) Można schłodzić przed podaniem.
Wskazówki i uwagi:
Euridice: "Kwaśne porzeczki powodują coś a'la błyskawiczną fermentację mleczka, tzn. jego jakby skwaśnienie. Smakuje jak kefir (ew. jogurt), jest gesty i pyszny :-D Kto chce, niech dosładza, tylko po co ;-) "
Twoje zapiski: