Kotlety z soczewicy i proteiny sojowej
Na ten przepis wpadłam sama gdy odkryłam, że w domu nie ma dla mnie nic do jedzenia... Rodzince bardzo smakowały kotleciki. Ogólnie wyszło na to, iż sama zjadłam 2 kotlety, a resztę moja rodzina. Co oczywiście, było ogromną satysfakcją i pochwałą mych "zdolności" kulinarnych :)
Rodzaj diety: ovo-wege
Składniki:
soczewica (połówki)
kotlety sojowe, granulat lub kostka sojowa
bulion warzywny
cebula
czosnek
jajka
olej do smażenia
sól
pieprz
inne przyprawy według uznania, np.:
- pieprz ziołowy
- chilli
- można dodać też koperek
Przygotowanie:
Kotlety namoczyć w bulionie, następnie odcisnąć je i zmielić. Dodać ugotowaną soczewicę oraz cebulkę - może być surowa lub lekko podsmażona. Następnie wcisnąć czosnek, wbić jajka, zależnie od otrzymanej masy. Można dodać 1-2 łyżki oleju (chociaż to nie jest konieczne). Doprawić i dokładnie wymieszać bądź zagnieść (tak jest chyba wygodniej). Uformować kotleciki i smażyć na mocno rozgrzanym oleju. Smacznego :)
Wskazówki i uwagi:
Wszystkie składniki dodawałam na oko, intuicja jest najlepszym doradcą :)
Pamiętaj, rozgrzej mocno olej. A poza tym niech poniesie Was fantazja!!
Twoje zapiski: