puszka.pl - pysznie!

Zupa z grzybów prawdziwych

Kto wie ile to kwarta, ten zasłużył, aby przepis wypróbować. Komu się uda, niech koniecznie da znać :-))) Tak naprawdę w srodku czeka na was mała podpowiedź :-)


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

prawdziwki suszone
woda
pól kwarty smietany
ćwierć kwarty masła
sól

Przygotowanie:

Ze sznura grzybów prawdziwych zabrać, spłukać i gotować, aż całe czarne puszczą i miękkie będą. Grzyby odłowić i na drobno zsiekane do wywaru z powrotem wrzucić. Pół kwarty śmietany dodać i pół z tego masła, cały czas mieszając, a z przypraw tylko sól się nada. Dawać zawsze z robionymi łazankami.

Wskazówki i uwagi:

kwarta = 1 litr
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-09-01 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: restaurants.pl : Jan Kościuszko "Sztuka przetrwania, czyli jak powstało Chłopskie Jadło", Kraków MCMXCVIII

Twoje zapiski: