300 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki kakao (w wersji white: wiórki kokosowe)
165 g cukru (w wersji black może być brązowy)
100 g posiekanych orzechów włoskich (wersja white: migdały)
125 g posiekanej gorzkiej czekolady (wersja white: biała czekolada)
150 g masła
170 ml mleka sojowego (wersja black: mleko czekoladowe, wersja white: mleko waniliowe lub zwykłe)
2 jaja
+ tłuszcz i bułka tarta do posmarowania foremek
Przygotowanie:
Formy do babek posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać proszek, sól, kakao, cukier oraz orzechy/migdały i czekoladę. Masło roztopić. W małej misce wymieszać jaja z mlekiem. Do suchych składników dodać mleko z jajkami i masło. Połączyć, ale nie mieszać zbyt długo (ciasto ma mieć grudki).
Nałożyć do foremek do 3/4 objętości. Piec 15-18 minut w temperaturze 200°C. Babeczki najlepiej wyjmuje się z foremek gdy już dobrze ostygną.
Nadesłał(a) Felodrema,
dnia: 2010-07-28 16:51:57.74
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.