puszka.pl - pysznie!

Ciecierzyca smażona z papryką i aromatycznymi przyprawami (Czanna or simla mircz)

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Kryszny" autorstwa Adiraja dasa i jest wielokrotnie sprawdzony przeze mnie :) Ciecierzycę przyrządzam zawsze, gdy mam ochotę na coś zdrowego lub po prostu.. gdy przypomnę sobie, że mam uzupełnić jej zapasy :P


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

250 g ciecierzycy (grochu włoskiego)
1,5 łyżeczki soli
2 łyżki ghee lub oleju do smażenia
2 łyżeczki kminku indyjskiego (kuminu)
1-2 świeże chili lub 1,5 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka startego imbiru
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki asafetidy (opcjonalnie)
1 zielona papryka
1 średni pomidor (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Ciecierzycę namoczyć na noc w dużej ilości wody, a następnie odsączyć i wrzucić do garnka. Dolać tyle wody, aby zakryła ją 7,5-centymetrowa warstwa. Wsypać 1/2 łyżeczki soli. Gotować przez 10 minut. Zbierać wszelką pianę, która gromadzi się na powierzchni. Następnie przykryć, zmniejszyć ogień i gotować 40-60 minut, aż ciecierzyca będzie miękka.

W małym rondelku na średnim ogniu rozgrzać tłuszcz, wrzucić kminek indyjski i przez chwilę smażyć. Następnie dodać wydrążoną i posiekaną papryczkę chili i starty imbir, a po chwili kurkumę i asafoetidę oraz pokrojoną na dość małe kawałki paprykę. Mieszając smażyć, aż papryka będzie przyrumieniona i miękka. Dodać odsączoną ciecierzycę i mieszać jeszcze przez 3 minuty.
Aby powstał sos, wlać wodę, która została z gotowania ciecierzycy, lub wrzucić jednego dodatkowego, drobno pokrojonego pomidora i gotować jeszcze przez 5 minut.

Ciecierzyca świetnie pasuje do ryżu lub mokrych warzyw.
Nadesłał(a) seszenei, dnia: 2010-08-14 00:05:18.641
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: