puszka.pl - pysznie!

Pęczak moczony ("surowy")

Podobny przepis podałam na kaszę gryczaną. Teraz w ramach eksperymentu zrobiłam pęczak, który to po 10h zrobił się idealnie miękki, duży i smaczny. Tak więc to kolejna kasza, która nie wymaga gotowania :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

pęczak
zimna woda

Przygotowanie:

Pęczak przesypujemy do miseczki i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na około 10h. Pęczak wciąga dużo wody, więc trzeba od czasu do czasu ją uzupełniać tak, żeby była kilka centymetrów powyżej kaszy.

Następnie pęczak wędruje na sitko (można go jeszcze przepłukać wodą mineralną) i gotowe.

Wskazówki i uwagi:

* Pęczak najlepiej zalewać wodą mineralną, nie z kranu (chlor itp.).
* Ok. dwóch razy zmienić wodę na nową.
* Na zimno idealnie nadaje się do sałatek, natomiast gdy chcemy by był ciepły, wystarczy go wrzucić do leczo.

Zachęcam do odwiedzenia strony http://www.surawka.republika.pl/ i spożywania większej ilości produktów nie przetworzonych :)
Nadesłał(a) veganjihad, dnia: 2010-08-03 20:26:32.044
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: