W dużej misce roztrzepać jajka z mlekiem, dodać cukier i sól, a następnie dodawać niewielkie ilości mąki do uzyskania masy na naleśniki. Ciasto nie może być za gęste, musi dobrze "rozpływać" się po patelni, by otrzymać cienkie naleśniki.
Farsz: kostkę szpinaku rozmrozić w garnku, chwilę odparować, przyprawić sosem sojowym, solą i pieprzem, a na końcu dodać ok. 4 łyżek gęstej śmietany. W drugim garnku rozmrozić pieczarki, posolić, a gdy puszczą wodę, dodać drobno posiekaną cebulę. Gotować na małym ogniu do momentu, aż cebula zmięknie. Na koniec zlać wodę i dodać posiekaną natkę pietruszki. Przyrządzone pieczarki wrzucić do szpinaku i wymieszać.
Naleśniki usmażyć na oleju z obydwu stron. Na każdym rozprowadzić farsz i zawinąć w dowolny sposób. Podawać z ulubionym, najlepiej słonym sosem.
Nadesłał(a) sokovirufka,
dnia: 2010-08-07 22:21:20.801
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.