3 łyżki masła
2 łyżki cukru
3/4 szklanki mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki budyniu waniliowego w proszku
tabliczka czekolady
+ tłuszcz do natłuszczenia blachy
Przygotowanie:
Masło i cukier utrzeć na lekką, kremową masę. Wsypać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i budyń w proszku. Wymieszać.
Nabierać łyżeczką porcje ciasta i formować z niego kulki, które należy ułożyć na natłuszczonej blasze. Rozpłaszczać kulki widelcem. Piec 15 minut, aż nabiorą złocistego koloru.
Ciastka powinny wystygnąć na blasze. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i udekorować ciastka zanurzając je do połowy w czekoladzie.
Wskazówki i uwagi:
W przepisie podano bardzo małe ilości, można je oczywiście powiększyć proporcjonalnie wedle uznania ;) Można użyć budyniu niekoniecznie waniliowego, równie dobre wychodzą z czekoladowym, można poeksperymentować z innymi smakami :)
Nadesłał(a) cyla91,
dnia: 2010-08-19 17:02:46.752
Źródło/autor przepisu: Anne Wilson - Nowa książka kucharska dla dzieci