Makaron z sosem Maurice - orzechowym kuzynem Alfredo (z silken tofu)
Smak Maurice jest bogatszy - uzupełniony orzechami, odrobiną tahini i ziołami. Orzechy powodują jednak, że sos jest trochę ciemniejszy. Nie ma też tak jednolitej konsystencji jak sos Alfredo - kawałki usmażonej, słodkiej cebulki stanowią fajne urozmaicenie :) Smakowało nawet mojemu Wojtkowi, który orzechów zdecydowanie nie lubi :o
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
makaron, który dobrze oblepi się sosem - np. fettucine, spaghetti, świderki
100 g tofu jedwabistego (silken tofu)
1/2 średniej cebuli
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju do smażenia
1/3 szkl. orzechów włoskich
4 łyżki oliwy lub oleju zimnotłoczonego
1/2 łyżeczki tahini (pasty z sezamu)
1 łyżeczka płatków drożdżowych
1/2 łyżeczki musztardy (ja dałam łagodną)
ok. 1/2 łyżeczki soli
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
zioła, najlepiej świeże - np. szałwia i oregano lub tymianek
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek posiekać i udusić na oleju z dodatkiem 3-4 łyżek wody. Trzymać dość długo na małym ogniu, aż cebula będzie słodka i mięciutka, ale nie rumiana.
Zmiksować blenderem tofu jedwabiste, orzechy, tahini i przyprawy. Dodać masę do cebulki i delikatnie podgrzać. Oryginalny przepis przewiduje jeszcze trochę mleka, ale wg. mnie konsystencja jest ok. również bez niego. Dodać posiekane zioła. Wymieszać z makaronem.
Zielenina (np. szczypiorek) j surówka z pomidorów wskazana - tak samo jak w przypadku Alfredo :)
Twoje zapiski: