1 duży patison lub cukinia/kabaczek
4 duże ziemniaki
1 duża cebula
sól
pieprz
mąka
olej/oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Patisona obrać (młode wystarczy umyć), usunąć pestki. Ziemniaki i cebulę obrać. Wszystko zetrzeć na tarce bądź w mikserze. Doprawić szczyptą soli i odrobiną pieprzu. Do masy dodać mąkę - ilość w zależności od wodnistości, tak, aby gotowe ciasto można było kłaść łyżką.
Olej/oliwę rozgrzać na patelni. Placki kłaść, zarumienić z obu stron, odłożyć na ręczniki papierowe w celu odsączenia z tłuszczu. Smacznego!
Nadesłał(a) SzaraFoka,
dnia: 2010-08-21 22:30:08.073
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.