1 cukinia
1 op. granulatu sojowego lub gotowe kotlety sojowe a'la mielone
1 cebula
1 pietruszka
1 duża marchew
0,5 kg pieczarek
olej
kostka warzywna
pieprz
sól
sos sojowy
papryka słodka w proszku
natka zielonej pietruszki
ser (niekoniecznie)
Przygotowanie:
Cukinię obieramy, odkrawamy końcówki, dzielimy równo na pół i żłobimy dużą łyżką korytka.
Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Na małej patelni dusimy pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, pietruszkę i cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Granulat gotujemy w bulionie warzywnym, odsączamy, doprawiamy przyprawami i sosem sojowym. Jeśli mamy gotowe mielone, robimy według przepisu pomijając smażenie. Soję mieszamy dokładnie z warzywami i pieczarkami, dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki.
Farsz nakładamy do korytek cukinii, można ' z górką' :) Możemy położyć na wierzch plastry sera i udekorować słodką papryką i listkami natki albo bazylii.
Kładziemy cukinię na blachę, pieczemy w 180°C około 30-40 min.
Wskazówki i uwagi:
Danie można jeść samodzielnie z ulubionym sosem, jak również z ryżem, kaszą, czy ziemniakami.
Nadesłał(a) sokovirufka,
dnia: 2010-08-19 16:50:20.942
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.