/porcja na 2 kokilki ceramiczne ok. 10-12 cm średnicy każda/
20-24 szt. malin
2 małe jaja
pół kubka śmietanki niskotłuszczowej 9%
2-3 łyżki fruktozy (cukru) + odrobina do wysypania kokilek
2 łyżki koniaku (nalewki malinowej, rumu...)
szczypta wanilii w proszku (cukier waniliowy, zapach waniliowy)
oliwa do wysmarowania kokilek
Przygotowanie:
Do miski wbić całe jaja, dodać śmietanę, fruktozę lub cukier, ubijać aż masa będzie jednorodna. Dodać alkohol i wanilię, wymieszać.
Kokilki wysmarować oliwą, posypać dno i ścianki odrobiną fruktozy (cukru). Rozłożyć na dnie maliny, równomiernie w obu kokilkach, zalać masą jajeczno-śmietanową. Piec w temp. 180°C ok. pół godziny. Może być leciutko zrumieniony. Podawać schłodzony.
Wskazówki i uwagi:
W wersji niedietetycznej można dodać do masy jajecznej 1-2 łyżki mąki, np. kukurydzianej, oraz śmietanę taką, jak kto lubi (12, 18 lub 30%).
Nie wlewać masy jajecznej do pełna, gdyż deser w piecu nieco pęcznieje i może się wylać.
Nadesłał(a) safiya,
dnia: 2010-08-19 16:46:37.288
Źródło/autor przepisu: 100 recettes et menus t. 3, aut. Michel Montignac