Sałatka z brokuła i sera feta z sosem czosnkowym
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
1 brokuł
1 opakowanie sera feta
płatki migdałowe
sos czosnkowy:
mały jogurt naturalny
1-2 ząbki czosnku
zioła (oregano, bazylia)
może być pieprz
Przygotowanie:
Przyrządzamy sos czosnkowy: wyciskamy czosnek przez praskę lub drobno siekamy, łączymy z jogurtem i ziołami. Odstawiamy.
Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy na parze. Ser feta kroimy w kostkę. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, aż lekko się zarumienią.
W salaterce lub kilku mniejszych układamy brokuły (najlepiej ostudzone, aby nie zaparowały naczynia), kostki sera feta, polewamy sosem czosnkowym i posypujemy płatkami migdałowymi.
Wskazówki i uwagi:
Ilość czosnku zależy od upodobań, ale nie warto przesadzać, aby nie zdominować smaku sałatki.
Nie radzę dodawać soli, bo feta zawiera jej bardzo dużo.
Twoje zapiski: