puszka.pl - pysznie!

Sałatka z brokuła i sera feta z sosem czosnkowym


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

1 brokuł
1 opakowanie sera feta
płatki migdałowe

sos czosnkowy:
mały jogurt naturalny
1-2 ząbki czosnku
zioła (oregano, bazylia)
może być pieprz

Przygotowanie:

Przyrządzamy sos czosnkowy: wyciskamy czosnek przez praskę lub drobno siekamy, łączymy z jogurtem i ziołami. Odstawiamy.

Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy na parze. Ser feta kroimy w kostkę. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, aż lekko się zarumienią.

W salaterce lub kilku mniejszych układamy brokuły (najlepiej ostudzone, aby nie zaparowały naczynia), kostki sera feta, polewamy sosem czosnkowym i posypujemy płatkami migdałowymi.

Wskazówki i uwagi:

Ilość czosnku zależy od upodobań, ale nie warto przesadzać, aby nie zdominować smaku sałatki.
Nie radzę dodawać soli, bo feta zawiera jej bardzo dużo.
Nadesłał(a) mater, dnia: 2010-08-19 20:36:13.307
Źródło/autor przepisu: odtworzony w domu po jakiejś większej imprezie urodzinowej

Twoje zapiski: