puszka.pl - pysznie!

Pasztet z pestek dyni z cebulą i papryką

Pyszny! Szczególnie z papryką.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 i 2/3 szklanki łuskanych pestek dyni
2 szklanki gorącej wody
2 bułki grahamki
3 łyżki mąki sojowej lub kukurydzianej
1/2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka przyprawy warzywnej w proszku
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
1/2 łyżeczki soli

2 duże cebule
1/2 papryki czerwonej (niekoniecznie)
1/3 szklanki oleju do smażenia

Przygotowanie:

Pestki dyni zmielić na proszek, zalać 1 szklanką gorącej wody i odstawić na 10 minut. Grahamki namoczyć w 1 szklance gorącej wody i dodać do zmielonych pestek dyni. Następnie dodać mąkę, sos sojowy, przyprawy i zmiksować.

Cebule i paprykę drobno pokroić i udusić na oleju z 2 łyżkami wody. Dodać do zmiksowanej masy i wymieszać.

Wylać na wysmarowaną olejem formę i piec w piekarniku w temperaturze 170°C przez około 1 godzinę.

Wskazówki i uwagi:

Nie mielić zbyt długo pestek, bo wytrąca się tłuszcz.
Nadesłał(a) Alik, dnia: 2010-08-26 16:28:26.336
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia w trosce o twoje zdrowie" Grażyna Kuczek, Beata Śleszyńska, Fundacja Źródła Życia

Twoje zapiski: