2 duże cebule
1/2 papryki czerwonej (niekoniecznie)
1/3 szklanki oleju do smażenia
Przygotowanie:
Pestki dyni zmielić na proszek, zalać 1 szklanką gorącej wody i odstawić na 10 minut. Grahamki namoczyć w 1 szklance gorącej wody i dodać do zmielonych pestek dyni. Następnie dodać mąkę, sos sojowy, przyprawy i zmiksować.
Cebule i paprykę drobno pokroić i udusić na oleju z 2 łyżkami wody. Dodać do zmiksowanej masy i wymieszać.
Wylać na wysmarowaną olejem formę i piec w piekarniku w temperaturze 170°C przez około 1 godzinę.
Wskazówki i uwagi:
Nie mielić zbyt długo pestek, bo wytrąca się tłuszcz.
Nadesłał(a) Alik,
dnia: 2010-08-26 16:28:26.336
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia w trosce o twoje zdrowie" Grażyna Kuczek, Beata Śleszyńska, Fundacja Źródła Życia