Ziemniaki po irlandzku - zapiekane pod sosem serowym z warzywami i zielem angielskim
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
18-20 ziemniaków
sól
pieprz
sos serowy z warzywami i zielem angielskim:
1 cebula
3 łodygi selera naciowego
1 zielona papryka
110 g masła lub margaryny
300 g gęstego, zawiesistego bulionu warzywnego
1 filiżanka mleka
225-340 g sera cheddar
pieprz angielski = ziele angielskie
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować w bardzo dużym garnku w osolonej wodzie.
Drobno pokrojoną cebulę, selera naciowego i paprykę dusić na maśle w garnku, aż cebula stanie się przeźroczysta. Następnie dodać bulion i mleko i zagotować od czasu do czasu mieszając. Wsypać utarty ser i rozgrzewać do momentu, aż ser się roztopi. Wmieszać pieprz angielski.
Schłodzone ziemniaki pokroić w kostkę i włożyć do żaroodpornego naczynia, polać przygotowanym sosem, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Od razu wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez 20-25 minut.
Twoje zapiski: