250 g malin
250 g masła roślinnego
200 g mąki pszennej (białej lub razowej)
200 g płatków owsianych
150 g cukru brązowego
100 g orzechów (dowolnych, jak kto lubi)
sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Mieszamy mąkę z płatkami owsianymi, dodajemy miękkie masło w kawałkach. Rozcieramy rękami na kruszonkę, dodajemy cukier, 3/4 orzeszków i sok z cytryny. Wyrabiamy ciasto tak, by powstała kula.
3/4 ciasta wykładamy na małą prostokątną blachę, posypujemy malinami, resztą orzechów i pozostałym ciastem. Pieczemy 35 minut w 190°C. Po upieczeniu kroimy na batony :)
Wskazówki i uwagi:
Ja robię te batony z migdałami w słupkach, orzeszkami piniowymi lub włoskimi, ale próbujcie rożnych wersji.
Nadesłał(a) ramirra,
dnia: 2010-09-07 23:08:45.476
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.