puszka.pl - pysznie!

Smażone zielone pomidory (klasyczne, panierowane)

Klasyka kuchni południowych stanów USA. Zazwyczaj podawane jako przystawka, ale mogą stanowić samodzielne danie albo występować w roli kotleta lub burgera. Są kwaskowe, orzeźwiające w smaku - w sumie fajna odmiana. Podobnie musi smakować smażona antonówka ;) Wcześniej robiłam pomidory smażone w cieście, ale w panierce są prostsze, szybsze i na pewno nie gorsze. Panierka czy ciasto - nieważne, liczy się środek :D


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

zielone pomidory (muszą być kompletnie zielone, bez najmniejszej smugi pomarańczowego - inaczej nie będą miały smaku!)
sól
pieprz
ew. ciut ostrej papryczki w proszku (chili, cayenne, co kto ma) - to mój nietradycyjny dodatek
mąka kukurydziana albo pszenna
olej do smażenia

Przygotowanie:

Pomidory myjemy, kroimy w poprzek na grube plastry (ok. 1 cm, nie mniej). Ja nie obierałam ze skórki. Solimy raczej sporo, delikatnie oprószamy pieprzem, można dać też ociupinkę ostrej papryczki. Obtaczamy w mące i smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2010-08-30 17:50:13.965
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: