1 duży kabaczek (może też być cukinia)
0,5 szklanki kaszy jęczmiennej
100 g tofu marynowanego (lub innego)
2 cebule
0,5 kg pomidorów
oliwa lub olej do smażenia
sól
sos sojowy
pieprz ziołowy
papryka słodka
inne przyprawy
świeże zioła (u mnie była mięta, bazylia, tymianek i oregano)
Przygotowanie:
Kabaczka kroimy wzdłuż, wydłubujemy nasiona (najlepsza do tego celu jest łyżka) i je wyrzucamy. Resztę miąższu też wydłubujemy i siekamy drobno.
Kaszę gotujemy na miękko z odrobiną soli.
Na patelni rozgrzewamy oliwę/olej, rozkruszamy tofu i wrzucamy na tłuszcz. Podsmażamy przez kilka minut na złoto, rozdrabniając tofu w trakcie smażenia. Następnie dodajemy posiekaną cebulkę, smażymy dalej do jej zeszklenia. Dodajemy posiekany miąższ z kabaczka oraz sparzone, obrane i pokrojone pomidory.
Kiedy warzywa zmiękną, a pomidory puszczą sok, dodajemy kaszę. Mieszamy i przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem, papryką i innymi dowolnymi przyprawami. Na końcu dodajemy świeże zioła.
Tak przygotowanym farszem napełniamy kabaczka. Układamy go w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, wstawiamy do piekarnika i zapiekamy ok. 30 minut w temp. 150°C. SMACZNEGO!
Nadesłał(a) joa,
dnia: 2010-09-01 21:55:04.467
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.