puszka.pl - pysznie!

Kotlety z fasoli, kaszy i brokułów

Kotleciki powstały z lodówkowych resztek. Kombinacje mogą być dowolne.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: na ok. 8 kotletów

0,5 puszki czerwonej fasoli
0,5 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej
0,5 gotowanego brokuła

ok. 0,5 szklanki płatków owsianych
1 łyżka mąki kukurydzianej
ew. kilka łyżek mąki pszennej
sos sojowy
zioła suszone
pieprz
ew. inne przyprawy

kilka łyżek płatków migdałowych
olej do smażenia

Przygotowanie:

Fasolkę, kaszę i brokuła zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać do niej tyle płatków owsianych, żeby była wystarczająco gęsta do lepienia kotletów. Dla lepszej kleistości dodałam jeszcze rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody mąkę kukurydzianą. Jeśli masa nadal jest zbyt rzadka, dodać mąki pszennej. Przyprawić dowolnie (polecam suszone zioła).

Masę odstawiamy na jakieś pół godziny. Następnie lepimy okrągłe kotlety, obtaczamy w płatkach migdałowych, smażymy na gorącym tłuszczu na złoto z obu stron.
Nadesłał(a) joa, dnia: 2010-09-01 22:03:14.493
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: