Krem z cukinii z miętą (zupa-krem)
Pyszna, niezwykle esencjonalna zupka. Robi furorę wśród domowników i znajomych :)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
cukinia (1 duża lub 2 niewielkie)
włoszczyzna (marchew, korzeń pietruszki, seler, por)
ziemniaki (2 duże albo 4 małe)
cebula
czosnek (świeży)
oliwa z oliwek
świeża mięta
szczypta soli/pieprzu (wedle uznania, osobiście nie widzę potrzeby żadnego doprawiania owej zupki)
Przygotowanie:
Gotujemy włoszczyznę aż zmięknie. W tym czasie kroimy w kostkę cukinię i ziemniaka. Cebulę siekamy.
Po ugotowaniu włoszczyzny wyjmujemy ją, a do wywaru dodajemy cebulkę, czosnek przeciśnięty przez praskę i oliwę z oliwek. Gotujemy wszystko aż cebula zmięknie. Dodajemy ziemniaki i cukinię, gotujemy aż zmiękną.
Następnie dodajemy drobno posiekaną miętę i gotujemy jeszcze chwilę. Zupkę studzimy i miksujemy razem z włoszczyzną. Gotowe, smacznego :)
Wskazówki i uwagi:
Moja mama w wersji 'niewegańskiej' lubi dodać do kremu troszkę śmietany
Twoje zapiski: