puszka.pl - pysznie!

Zupa pomidorowo-tymiankowa

Aromatyczna algierska zupa - "Hrira b'z-za'ter" - i nie straszne przeziębienie i jesienne słoty :) Zupa mi wyszła gęsta i zawiesista. Rozgrzewa okrutnie :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 1 osoby

1 cebula
1 łyżeczka ghee (masło klarowane) lub oliwy
szklanka wody lub bulionu
1 pomidor
2 łyżki czerwonego pesto lub pomidorów w proszku lub koncentratu
1 ząbek czosnku (lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego lub w płatkach)
wkładka (opcjonalnie) - kasza kuskus, bulgur lub makaron razowy, może być nawet ryż

1/2 łyżeczki arabskiej mieszanki przyprawowej ras-el-hanout
sól
tymianek świeży - kilka gałązek (może być suszony - ok. 1 łyżeczki)

Przygotowanie:

Na łyżeczce ghee zeszklić pokrojoną w kostkę lub piórka cebulę. Dodać ras-el-hanout, chwileczkę podsmażyć. Wlać wodę lub bulion, dodać pokrojonego w kostkę pomidora, pesto lub koncentrat pomidorowy, wyciśnięty lub drobno pokrojony czosnek, dobrze wymieszać. Dosolić do smaku, dodać drobno pokrojony tymianek i wybraną "wkładkę". Gotować do miękkości wybranej "wkładki" - ja dorzuciłam garść makaronu.

Wskazówki i uwagi:

Oczywiście można nie dodawać ghee i dusić cebulę na samej oliwie, będzie mniej tłusta.

W przepisie oryginalnym dodaje się także ziemniaki, ja wolałam inną "wkładkę".

Podane ilości przypraw są orientacyjne i przystosowane do polskiego podniebienia. Kto woli jeszcze bardziej aromatyczne i pikantne, może zwiększyć ilość przypraw wedle własnego smaku :)
Nadesłał(a) safiya, dnia: 2010-09-07 09:12:03.906
Źródło/autor przepisu: La cuisine algerienne / Fatima-Zohra Bouayed.

Twoje zapiski: