puszka.pl - pysznie!

Kasza jęczmienna w przyprawach z pomidorem i oliwkami

Prosty i szybki, sycący posiłek :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 1 osoby

1 torebka kaszy jęczmiennej wiejskiej (lub innej - wedle upodobań)
oliwa z oliwek do smażenia
1 pomidor
garść oliwek (najlepiej tych drylowanych z papryczką lub migdałami)
sól
inne przyprawy, np.:
- bazylia
- oregano
- curry
- czosnek granulowany (zwykły będzie nawet lepszy)
garść wiórków kokosowych (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Do garnka z osoloną, wrzącą wodą wrzucić torebkę kaszy - gotować ok. 7 minut (aż nie będzie twarda). W czasie, gdy kasza będzie się gotowała, można już przygotować patelnię. Wlać odrobinę oliwy z oliwek i podgrzać. Gdy kasza będzie gotowa - odcedzić i przerzucić z torebki na patelnię.

Pokroić pomidora w kostkę i wrzucić do kaszy. Oliwki również można pokroić, ale lepsze będą całe. Przyprawić wedle upodobań. Dorzucić wiórki kokosowe - jeśli ktoś nie lubi to nie musi. Wszystko zostawić na chwilę (ok. 2-3 minut) na patelni, lekko mieszając.

Wskazówki i uwagi:

Na opakowaniu kaszy którą wybrałam (marki Cenos) było podane, by gotować kaszę 15 minut, ale po ok. 7 była już bardzo miękka, więc po 15 byłaby już ciapą.

Wiórki kokosowe dodają lekko kokosowego aromatu i dzięki nim smak jest też inny. Dlatego się na nie zdecydowałam, niejako w ramach eksperymentu. W każdym bądź razie, wyszło pysznie :)
Nadesłał(a) anchor, dnia: 2010-09-15 21:39:08.049
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: