puszka.pl - pysznie!

Plantanowe koła wypełnione szpinakiem

Potrawa bardzo pracochłonna, ale warta zachodu! Pochodzi z kuchni karaibskiej. Można podawać na zimno i na gorąco.


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: dla 8 osób

2 duże plantany (banany kulinarne, banany skrobiowe)
olej/ oliwa do smażenia

400 g szpinaku lub szpinak mrożony
2 łyżki drobno pokrojonej cebulki
2 ząbki czosnku
2 łyżki margaryny/ oleju
szczypta gałki muszkatołowej
sól
czarny pieprz

1 jajko
mąka do obtoczenia plantanów

Przygotowanie:

Przekroić plantany wzdłuż na osiem grubych plastrów. Na patelni rozgrzać trochę oleju/ oliwy. Smażyć plantany dopóki się nie zarumienią. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Na patelni roztopić masło. Smażyć cebule, póki nie będzie miękka, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać szpinak, doprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem i dusić pod przykryciem około 5 minut, aż zwiędnie. Wyłożyć na sitko, wycisnąć wodę i pozostawić do ostygnięcia.

Z plastrów plantanów uformować pierścienie i każdy spiąć wykałaczką. Pierścienie wypełnić szpinakiem.

Na jednym talerzyku rozbić jajko, na drugi wysypać mąkę. Na patelnie wlać olej i rozgrzać na średnim ogniu. Nadziane pierścienie kolejno zanurzać w jaju, obtaczać w mące i wkładać na patelnię. Obsmażać z każdej strony około 2 minuty, aż nabiorą złotego koloru. Osączyć z tłuszczu.

Wskazówki i uwagi:

Jeżeli szpinak jest mrożony, należy wycisnąć z niego wodę po rozmrożeniu.

Świeże plantany są dostępne cały rok. Nie powinny być przejrzałe.
Nadesłał(a) aryastark001, dnia: 2010-09-26 19:01:14.602
Źródło/autor przepisu: Gazeta Wyborcza

Twoje zapiski: