puszka.pl - pysznie!

Zebra wegańska

Modyfikacja ciasta niewegańskiego.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

5 pełniejszych łyżek mąki kukurydzianej
1,5 szklanki cukru
3 szklanki mąki
1 szklanka oleju
10 łyżek + 1 szklanka wody
1 łyżeczka aromatu waniliowego
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Przygotowanie:

Mieszamy mąkę kukurydzianą z 10 łyżkami wody. Dodajemy cukier i mieszamy. Następnie dodajemy 2,5 szklanki mąki, wlewamy olej i 1 szklankę wody, miksujemy. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i aromat oraz miksujemy całość.

Dzielimy ciasto na dwie, mniej więcej równe części. Do jednej sypiemy 0,5 szklanki mąki, do drugiej kakao. Każdą miksujemy. Wlewamy do formy trochę jasnego i trochę ciemnego ciasta na przemian, aż wyczerpie się ciasto.

Pieczemy 1-1,5 godziny, sprawdzamy patyczkiem.
Nadesłał(a) moni, dnia: 2010-09-28 09:09:55.542
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: