3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka białego octu winnego
sól
pieprz
kilka świeżych listków estragonu
ząbek czosnku
Przygotowanie:
Bób ugotować i obrać. Duże pomidory pokroić w kostkę, a małe rozkroić na pół.
Pomidory wrzucić do miski, dodać oliwę i ocet, a następnie dodać przyprawy i estragon. Wszystko razem energicznie wymieszać rękoma lekko ugniatając, aby z podanych składników otrzymać pyszny dresing. Powinien być dość kwaśny; jeśli jest za mało, można dodać jeszcze trochę octu - reszta składników ma złagodzić jego smak. Dresing wzbogaciłam jeszcze jednym ząbkiem czosnku.
Porwać liście sałaty lodowej, umieścić w misce, wrzucić pomidory z dressingiem, bób i awokado pokrojone na kawałki. Wymieszać wszystko rękoma. Sałatka jest wyśmienita!
Wskazówki i uwagi:
Do takiej sałatki można również wmieszać grillowane pieczywo (np. ciabattę) podzielone na niewielkie kawałki.