puszka.pl - pysznie!

Pieczona papryka marynowana w oliwie z czosnkiem (w słoikach)

Agatka: "Pieczona papryka. Miękka, delikatna, słodka. O lekko wędzonym smaku i zapachu jest doskonałą przekąską, dodatkiem do kanapek, sałatek czy sosów do makaronu. Zmiksowana bardzo dobrze smakuje w zupach i sosach, np. do warzyw."


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: na 6 dżemówek

20 strąków papryki, raczej dużych
6 ząbków czosnku
100 ml oliwy lub oleju z pestek winogron
sok wyciśnięty z 1 cytryny
1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Papryki przekroić, pozbawić ogonków, oczyścić z pestek, umyć.
Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C, paprykę porozkładać na kratce lub blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec, aż skórki pokryją się brązowymi i czarnymi plamami. Sok powstały podczas pieczenia zlać do miseczki.

Upieczoną paprykę włożyć do szczelnego pojemnika (można włożyć do miski i szczelnie przykryć folią aluminiową), zostawić do ostygnięcia. Następnie z papryki zdjąć skórki.

Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, solą, 3 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę i sokiem, który powstał podczas pieczenia papryki. Paprykę układać w czystych słoikach zalewając marynatą, włożyć 3 plasterki czosnku pokrojone w plasterki.

Słoiki zakręcić, pasteryzować 15 minut. Postawić na zakrętkach i zostawić do wystygnięcia.
Nadesłał(a) ~baba jaga, dnia: 2010-10-01 20:51:56.875
Źródło/autor przepisu: http://twojemoje.blogspot.com/2009/09/pieczona-papryka-marynowana-w-oliwie-z.html

Twoje zapiski: