Pieczona papryka marynowana w oliwie z czosnkiem (w słoikach)
Agatka: "Pieczona papryka. Miękka, delikatna, słodka. O lekko wędzonym smaku i zapachu jest doskonałą przekąską, dodatkiem do kanapek, sałatek czy sosów do makaronu. Zmiksowana bardzo dobrze smakuje w zupach i sosach, np. do warzyw."
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
na 6 dżemówek
20 strąków papryki, raczej dużych
6 ząbków czosnku
100 ml oliwy lub oleju z pestek winogron
sok wyciśnięty z 1 cytryny
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Papryki przekroić, pozbawić ogonków, oczyścić z pestek, umyć.
Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C, paprykę porozkładać na kratce lub blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec, aż skórki pokryją się brązowymi i czarnymi plamami. Sok powstały podczas pieczenia zlać do miseczki.
Upieczoną paprykę włożyć do szczelnego pojemnika (można włożyć do miski i szczelnie przykryć folią aluminiową), zostawić do ostygnięcia. Następnie z papryki zdjąć skórki.
Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, solą, 3 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę i sokiem, który powstał podczas pieczenia papryki. Paprykę układać w czystych słoikach zalewając marynatą, włożyć 3 plasterki czosnku pokrojone w plasterki.
Słoiki zakręcić, pasteryzować 15 minut. Postawić na zakrętkach i zostawić do wystygnięcia.
Twoje zapiski: